Pensiile speciale, din nou sub reflector: unde se duc cei mai mulți bani, conform ministrului Muncii

de: Alexandru Puiu
28 01. 2021

Într-o intervenție la TVR de miercuri seară, ministrul Muncii a atras din nou atenția asupra pensiilor speciale. În continuare, oficialul speră că acestea vor fi micșorate, preferabil cu acceptul Curții Constituționale.

Pensiile speciale fabuloase care se achită în România în fiecare lună continuă să fie o rușine pentru autoritățile de la București. De mulți ani, eliminarea lor este folosită ca o măsură populistă care nu se materializează niciodată, în parte datorită ineficienței guvernanților, în parte din cauza Curții Constituționale care respinge inițiativele.

La ora actuală, Raluca Turcan a atras atenția asupra faptului că, în mentalul colectiv, ar trebui să se facă diferența între pensiile speciale și cele ocupaționale, precum cele care sunt achitate în Armată și în cadrul instituțiilor din sistemul de apărare. Acelea din urmă vor rămâne cum sunt. Marea problemă este la magistrați.

„Pe pensii speciale avem șase categorii. Evident, cele mai mari pensii există pentru magistrați. De ce nu s-a reușit până acum? Nu sunt foarte mulți beneficiari, sunt 9.500 de beneficiari cu pensii speciale, dar care și-au obținut aceste pensii speciale prin diferite tipuri de lobby în Parlament, astfel încât după ce aveam o lege bazată pe contributivitate, cred că în anul 2010, în decursul timpului au tot apărut legi speciale pentru diferite categorii. Ce înseamnă? Că s-a politizat foarte tare acest subiect”, a spus Turcan.

În final, există câteva proiecte pentru desființarea pensiilor speciale sau reducerea lor semnificativă, dar nu se știe dacă vreuna dintre ele va trece de CCR. „Lucrăm pe diferite variante care să aducă într-un echilibru partea de contributivitate cu partea de criterii favorizante și să intre și acești beneficiari de pensii speciale în sistemul de echitate pe care îl urmărim în sistemul public. De umblat asupra lor vom umbla. De ce nu sunt atât de radicală acum? Pentru că încercăm să găsim acea formulă juridică care să ne treacă de CCR. Sunt sinceră: riscăm ca, dacă intrăm cu o variantă foarte abruptă, CCR ne va spune că nu se poate”, a mai spus Raluca Turcan.

Pentru context, este important de reținut că există 900.000 de pensionari cu o pensie minimă socială în România, alți 3 milioane primesc o pensie apropiată de salariul minim.